Thursday, January 28, 2010

The Modern House Estate designed by Laurence Abbott Frimley Camberley, Surrey



Bathroom




Exterior (detail)




Reception room




Bedroom




Bedroom




Kitchen / Dining Room




Exterior




Reception Room




Kitchen




Reception Room




Interior detail




Interior detail




View from house




View of houses



This striking three-bedroom house forms part of one the most remarkable housing developments built in the UK during the 1960s. Designed by Laurie Abbott in 1966, this small-scale development is an example of post-war architecture at its most exciting. Abbott, who until his recent retirement was a senior director at the Richard Rogers Partnership, has been an instrumental figure on some of the most significant architectural achievements of the 20th century, including the Pompidou Centre and Lloyd's of London.

The house is one of 32, built in blocks of four among landscaped surroundings in the small, well-connected Surrey town of Frimley. The current owners have sympathetically maintained and updated the house to a high standard, including the fitting of double-glazed windows throughout. The property comes with a garage, a small courtyard garden and access to the more extensive communal gardens.

Frimley is easily accessed by road via the nearby M3, which leads directly into London and to the M25. It has a small train station which connects to London trains, however most Frimley residents who travel regularly to London prefer to drive or take the bus to nearby Farnborough station (approximately 5 minutes) to take the regular fast trains to Waterloo (journey time approximately 35 minutes). Frimley is well served by supermarkets, high-street shops and restaurants. It is also very close to the open Surrey and Hampshire countryside and green spaces such as Frimley Lodge Park.

Source : themodernhouse

Wednesday, January 20, 2010

Green Mountain Living House Plans by ePlans







Cedarwood, a simple and stunning green mountain home, is the epitome of elegant rustic living. Properly oriented with the back porch facing South, this house is a true passive solar house, and an expansive roof provides plenty of space for solar PV and solar thermal panels. Entering through the welcoming front porch, you arrive directly into the spacious main living space, dramatically vaulted with expansive windows. A peeled wood column anchors the main roof beam and divides the room into its four sectors: the foyer has a large closet and built-in Whatnot hutch; a huge bar island flanks the open galley kitchen; and the sunlit dining room flows seamlessly into the living room with its cozy wood stove and built-in entertainment casework. The living area opens onto a sizeable back porch, ideal for indoor/outdoor living. The private master suite boasts a private study with a wood stove, a roomy walk-in closet, and a luxurious five-piece bathroom. Two additional bedrooms reside in the opposite wing of the house and share a sunny bathroom.

Source : eplans

Thursday, January 14, 2010

Clearwater House designed by Wilson and Hill architects





Located on a generous site overlooking the 18th green at Clearwater Resort this house has been built with entertaining in mind. A large veranda space gives the house a strong horizontal line while protecting the interior from the afternoon sun.

The plan has been organised around a large living room with a 3.5m high ceiling. Adjacent is a more intimate lounge that has an outlook towards the clubhouse.

The house has been carefully constructed by the clients’s son with a constant dedication to detail. The walls of the house follow the Christchurch tradition of double skin blockwork providing deep reveals to windows and doors.

Source : Wilson and Hill architects

Clyde Road House designed by Wilson and Hill architects





This modern family home is situated on a large site with a stream boundary. The house has been designed to maximize the relationship with the gardens, out door living spaces, and tennis court.

The concrete and terrazzo exterior has been used to provide the house with mass and a sense of solidity. The aluminium cladding to the first floor provides a horizontal element which floats above the ground floor living spaces.

The entry and gallery are defined by timber paneled walls which clearly identify the circulation space and create a sense of warmth. Windows have been strategically placed to provide a series of garden views.

Source : Wilson and Hill architects

SCARBOROUGH HILL house designed by Wilson and Hill architects





Built on an established site this house was designed to provide the clients with a strong connection to their garden. The house is constructed of concrete and is clad in a combination of stone and aluminium. Extensive use of glass ensures the exterior of the house will require little maintenance in the years to come.

The entry to the house provides a visual connection to the gallery space allowing the display of art and furniture while allowing views to the garden beyond. A see through stair provides a visual connection with the first floor.

The living area of the house looks out onto a swimming pool and a garden water feature beyond, this layered arrangement gives the site a feeling of luxury and space.

Source : Wilson and Hill architects

Sumner house designed by Wilson and Hill architects





In 2005 Wilson and Hill Architects were commissioned to undertake this house on a large sloping northwest facing site on Scarborough Hill.

The house has been designed to be part of the hillside landscape over a series of levels.

At street level is a large triple garage, on the roof of the garage is an outdoor entertaining area with adjacent pool. An exposed concrete soffit has been used to create a protected space under the rooms above.

The middle level of the house contains guest bedrooms and a living area opening to the terrace.

The top level of the house is where the occupants spend most of their time, this level contains kitchen, dining, living , lounge and master bedroom.

The house has been planed using a series of radiating angles so each room has a subtly different view, framing each part of the panoramic view.

All three internal levels are connected with a lift.

Source : Wilson and Hill architects.

Tuesday, January 12, 2010

Kettle Hole House - East Hampton, NY 2007 by Murdock Young Architects













A highly modern home surrounded by green, with a nearby lake, clad in wood and glass. That’s exactly the case with this private residence in East Hampton, New York, that Murdock Young Architects got the job to redesign. It looks amazing with the beautiful interior, luxury furniture and beautiful landscape.

Sunday, January 10, 2010

Villa Vals Switzerland Designed by Bjarne Mastenbroek and Christian Müller-SeARCH and CMA




Shouldn’t it be possible to conceal a house in an Alpine slope while still exploiting the wonderful views and allowing light to enter the building?

Surprised that it was permissible to construct a pair of dwellings so close to the world famous thermal baths of Vals, the client seized the opportunity to develop the site, without disturbing the bath’s expansive views. The introduction of a central patio into the steep incline creates a large façade with considerable potential for window openings. The viewing angle from the building is slightly inclined, giving an even more dramatic view of the strikingly beautiful mountains on the opposite side of the narrow valley.

The Local Authority’s well intentioned caution, that unusual modern proposals were generally not favoured, proved unfounded. The planners were pleased that the proposal did not appear ‘residential’ or impose on the adjacent baths building. The scheme was not perceived as a typical structure but rather an example of pragmatic unobtrusive development in a sensitive location. The placing of the entrance via an old Graubünder barn and an underground tunnel further convinced them that the concept, while slightly absurd, could still be permitted.

Switzerland’s planning laws dictate that it is only possible to grant a definitive planning permission after a timber 
model of the building’s volume has first been constructed on site. This can then be accurately appraised by the local community and objected to if considered unsuitable. For this proposal, logic prevailed and this part of the process was deemed to be unnecessary.

Source : archdaily.com

Popular Posts

Loading...